FILIALA JUDEȚEANĂ SUCEAVA
A ASOCIAȚIEI COMUNELOR DIN ROMÂNIA

Comuna Slatina

Comună membră ACoR din 22.07.2016

Prin HCL nr. 33 din 22.07.2016 comuna Slatina a devenit membru al Asociației Comunelor din România

Descrierea comunei

Satul şi comuna SLATINA se află în sudul judeţului Suceava. Comuna Slatina este alcătuită din satele: GĂINEŞTI, HERLA şi SLATINA. Satul este străbătut de-a lungul său de pârâul Suha Mică.

Cadrul natural deosebit, prin bogăţiile solului, păduri, locuri de păşunat, a favorizat apariţia unor aşezări omeneşti aici din cele mai vechi timpuri.

Cercetări efectuate în această zonă de către arheologi ai Muzeului Judeţean Suceava au idetificat prime materiale datând încă din secolele XI-XIV. Urme de cultură materială aparţinând secolelor XVI-XVII au fost descoperite în punctul numit PLOŞTINA situat pe pârâul Mălina.

Această zonă ar fi aparţinut satului Mălini,iar mai târziu ar fi devenit prima aşezare a satului de azi HERLA, considerat a fi cel mai vechi de pe această vale. Satul GĂINEŞTI este o aşezare veche, întemeiată de către Simion Găină, venit pe aceste meleaguri cu turma sa din Bucovina. Acest sat apare menţionat încă din 1498. Localitatea DRĂCENI (SLATINA) este atestată ca aşezare încă din secolul XV, din 15 septembrie 1498, în manuscrisul “Codicele Humorului” aflat la Mănăstirea Humorului. Aici sunt menţionate cele trei localităţi de pe valea Suha Mare şi Suha Mică: Mălini, Găineşti şi Drăceni, ca sate.

 

DESCRIEREA ŞI SEMNIFICAŢIILE
elementelor însumate ale stemei comunei Slatina, județul Suceava

Descrierea stemei:
Stema comunei Slatina, potrivit anexei nr. 1.70, se compune dintr-un scut tăiat. În câmpul superior, pe contrahermină, negru și argint, stema Moldovei cu capul de bour, însoțit între coarne de o stea cu cinci raze. La dreapta capului de bour, o roză și o semilună descrescândă în stânga, toate de aur. În câmp inferior, pe roșu, o acvilă bicefală, de aur.

Semnificațiile elementelor însumate:
Propunerea de stemă a comunei Slatina asigură concordanța elementelor acesteia cu specificul economic, social, cultural și tradiția istorică ale comunei, respectând tradiția heraldică a acestei zone și legile științei heraldicii. Coroana murală cu un turn de argint semnifică faptul că așezarea este comună.
(Stema a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 862 din 4 decembrie 2003).

Vasile-Vlăduț GHERMAN

PRIMARUL COMUNEI

Date de contact:

 Website: www.comunaslatina.ro
 Telefon: +40 230 545 981