FILIALA JUDEȚEANĂ SUCEAVA
A ASOCIAȚIEI COMUNELOR DIN ROMÂNIA

Comuna Hănțești

Comună membră ACoR din 31.08.2016

Prin HCL nr. 58 din 31.08.2016 comuna Hănțești a devenit membru al Asociației Comunelor din România

Descrierea comunei

Prima atestare documentară a satului Hănțești este cuprinsă într-un act de danie emis la Suceava, la data de 15 iulie 1431 de către domnitorul Moldovei, Alexandru cel Bun.
Până la reforma administrativă din 1950 a făcut parte din 
județul Dorohoi.

Hănțești este o comună în județul SuceavaMoldovaRomânia, formată din satele ArțariBerești și Hănțești (reședința). Căile de acces spre comună sunt: DJ 208B și DJ 208D.
În estul comunei curge râul Siret care formează limita administrativ–teritorială a județului Suceava, în care se varsă râul Hănțești care străbate satul Hănțești. Fauna este reprezentată de mistreți, cerbi, căprioare, iepuri, vulpi, rozătoare etc. Terenurile arabile au calitate medie. Activitățile mai importante ale cetățenilor sunt cultivarea plantelor, creșterea animalelor, prelucrarea lemnului.
Satul Berești este așezat la o distanță de 4 km nord de centrul comunei. Satul Arțari se află la o distanță de 9 km nord-vest față de centrul comunei. La ultimul recensământ al populației din anul 2002, populația comunei număra 3.728 de locuitori, cu 1.278 gospodării.

DESCRIEREA ŞI SEMNIFICAŢIILE
elementelor însumate ale stemei comunei Hănțești, județul Suceava

Descrierea stemei:
Stema comunei Hănțești, potrivit anexei nr. 1, se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, scartelat în săritoare, roșu și argint; peste liniile de partițiune se află două lăncii de cavaler (lemn cu vârf și talpă din fier), încrucișate în săritoare. În cartierul 1 se află un trident de aur. În cartierele 2 și 3 se află câte o frunză de arțar roșie. În cartierul 4 se află o frunză de arțar de argint. Scutul este trimbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.

Semnificațiile elementelor însumate:
Cele două lăncii fac referire la cavalerii husari ai lui Hâncu, de unde și denumirea localității. Ele fac parte și din blazonul familiei Silion. Tridentul de aur era însemnul boierilor Cupcici, care au avut moșii în zonă. Frunzele de arțar semnifică unul din satele componente ale localității, și anume Arțari. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.

Daniel OLARIU

PRIMARUL COMUNEI

În cadrul Asociației Comunelor din România, deține următoarele funcții:

1. VICEPREȘEDINTE în Consiliul Director al Filialei Județene Suceava a Asociației Comunelor din România

Date de contact: