FILIALA JUDEȚEANĂ SUCEAVA
A ASOCIAȚIEI COMUNELOR DIN ROMÂNIA

Comuna Fundu Moldovei

Comună membră ACoR din 08.04.2014

Prin HCL nr. 21 din 08.04.2014 comuna Fundu Moldovei a devenit membru al Asociației Comunelor din România

Descrierea comunei

Fundu Moldovei apare pentru prima dată într-o hartă redactată de F. G. Bawr în „Carte de la Moldavie pour servir a l’Historie militaire de la guerre entre les Russes et les Turcs”, publicată la Amsterdam în 1783, ridicată între 1768 – 1774, înainte de ocuparea Bucovinei de către austrieci, sub numele de Moldavie Fundul. În hârtiile făcute pentru Bucovina în 1843, apare Ober – Fundul Moldawi – Fundul Moldovei de Sus şi Unter – Fundul Moldawi – Fundul Moldovei de Jos. Sub diferite variante, apare în lucrările diferiților istorici și guvernatori militari: Fundo Moldava, Fundo Moldawa, Fundul Moldavii, Fundul Moldowi, Fundul Moldwi, Fundulmoldwi, Moldavi Fundul, Moldawa, Moldowi Fundul.
După războiul ruso-turc(1768-1774), prin pacea de la Kuciuk-Kainargi, partea de nord a Moldovei, denumită ulterior Bucovina, este anexată Imperiului Habsburgic. Ca urmare, o parte a Ocolului Câmpulungului Moldovenesc din care făcea parte și satul Fundu Moldovei intră începând din anul 1775 în teritoriul ocupat, datorită modului în care a fost fixată granița.

Comuna Fundu Moldovei se află situată în nord – vestul municipiului Câmpulung Moldovenesc, întinzându-se de o parte și de alta a râului Moldova, pe o lungime de 16 km. Este situată pe drumul județean DJ 175 la o distanță de 14 km față de municipiul Câmpulung Moldovenesc și 5 km față de comuna Pojorâta.
Comuna Fundu Moldovei este compusă din următoarele sate: Fundu Moldovei, Colacu, Botuș, Botușel, Braniștea, Delnița, Deluț, Obcina, Plai și Smida Ungurenilor. Satul reședință de comună este Fundu Moldovei. Distanța dintre satul reședință de comună și satul Colacu este de 3 km, față de satul Botuș de 8 km, față de satul Botușel 12 km, față de satul Braniștea 12 km, față de satul Delnița 10 km, față de satul Deluț 13 km, față de satul Obcina de 16 km, față de satul Plai 14 km și față de satul Smida Ungurenilor de 12 km.
Se învecinează la nord – est cu comuna Sadova, la sud – est cu comuna Pojorâta, la sud -vest cu comuna Ciocănești, la vest cu comuna Cârlibaba, iar la nord – vest cu comuna Breaza și cuprinde o suprafață de 15.248 ha.
Comuna Fundu Moldovei este o subunitate fizico-geografică individualizată în nord-estul Carpaților Orientali, așezată în depresiunea formată în lungul râului Moldova de culmile Obcinii Nestecăniș, fragmentate de afluenții râului Moldova. Este străbătută de paralela de 47* 30′ latitudine nordică și meridianul de 25* 15′ longitudine estică. Altitudinea comunei este de 745m în satul Fundu Moldovei, de 755m în satul Colacu, de 770m în satul Botuș, cea mai ridicată fiind de 1100m în satul Obcina.

DESCRIEREA ŞI SEMNIFICAŢIILE
elementelor însumate ale stemei comunei Fundu Moldovei, județul Suceava

Descrierea stemei:
Stema comunei Fundu Moldovei, potrivit anexei nr. 1.36, se compune dintr-un scut pe fond roșu, cu un brâu de aur încărcat cu un motiv antropomorf, negru. În partea superioară, doi cerbi cabrați, afrontați, de aur. În partea inferioară, în vârful scutului, o gură de mină neagră, cu două ciocane de miner, încrucișate, de aur, încadrată cu zidărie din moloane, de argint.

Semnificațiile elementelor însumate:
Propunerea de stemă a comunei Fundu Moldovei asigură concordanța elementelor acesteia cu specificul economic, social, cultural și tradiția istorică ale comunei, respectând tradiția heraldică a acestei zone și legile științei heraldicii. Coroana murală cu un turn de argint semnifică faptul că așezarea este comună.

Tudor-Ion ZDROB

PRIMARUL COMUNEI

Date de contact:

 Website: fundumoldovei.ro
 E-mail: office_fm@yahoo.com
 Telefon: +40 371 505 061