Comună membră ACoR din 01.09.2016
Prin HCL nr. 28 din 01.09.2016 comuna Dumbrăveni a devenit membru al Asociației Comunelor din România
Descrierea comunei
Prima atestare scrisă se află în cartea lui M. Costachescu ,,Documentele moldovenești înaintea lui Ștefan cel Mare’’, care spunea: "… identific satul din 1430 Dvoriștea, unde au fost curțile lui Dumbravă cu Dumbrăvenii din județul Botoșani. El este în fața Mândreștilor peste Sirete. Era și în veacul al XIV-lea. Își are numele de la un Dumbravă." Indiferent de poziția pe care am adoptat-o în această problemă, nu putem trece cu vederea existența unei legende despre geneza satului Dumbrăveni: "Legenda spune că în locul comunei Dumbrăveni era o pădure de stejari numită Dumbravă, în mijlocul căreia era un schit de călugări, numit Trestioare și mai în urmă Dumbrăvioara care era un pendinte de mănăstire Putna din Bucovina. Puținii locuitori ce s-au stabili în Dumbrăvioara pe lângă schit au fost numiți Dumbrăveni."
Anul 1865, este anul în care, ca urmare a aplicării noii Legi comunale, este înființată comuna Dumbrăveni, compusă din cătunele Dumbrăveni, Sălăgeni, Văratec și Verești, după cum ne prezintă Indicele comunelor din România, întocmit în 1865 de Ministerul de Interne, Agriculturii și Lucrărilor Publice, Serviciul Statistic. O comparație în timp, ne arată că în anul 1803, populația comunei Dumbrăveni număra 287 de loc.; în catagrafia anului 1820, comuna număra 732 de loc. În anul 1903 populația comunei număra 3390 de loc, dar comuna era compusă din satele Dumbrăveni, Văratec și Sălăgeni. În anul 1966, numai în Dumbrăveni erau 5698 de persoane, în timp ce în anul 1970 populația comunei număra 7050 de persoane. În anul 1990 populația număra 9134 locuitori, iar la ultimul recensământ, din 2002 populația număra 9684 de locuitori. În prezent (2009), se estimează că populația comunei ar depăși 10.000 de locuitori.
Comuna Dumbrăveni ocupă o suprafață de 4.477 ha, din care 4.019 ha sunt terenuri agricole. Se observă că teritoriul comunei reprezintă 0,52% din teritoriul județului.
Teritoriul comunei este situat în partea de nord-est a României, la limita administrativă a județului Suceava, la granița cu județul Botoșani. Poziția matematică este dată de coordonatele geografice de 47°65’ latitudine nordică și 26°42’ longitudine estică. Teritoriul comunei este situat pe malul drept al râului Siret, la contactul podișului Dragomirnei( Podișul Sucevei) cu lunca Siretului. La nord, comuna Dumbrăveni se învecinează cu comuna Siminicea. La nord-est, pe o fâșie îngustă, se învecinează cu comuna Adâncata. La est se învecinează cu comuna Vlădeni din județul Botoșani. Limita estică a fost trasată pe malul estic al râului Siret. În partea de sud, se învecinează cu comuna Verești, respectiv, cu 2 sate componente ale acestei comune: Bursuceni și Verești. În partea de vest se află orașul Salcea, respectiv, satele Văratec și Salcea.
DESCRIEREA ŞI SEMNIFICAŢIILE Descrierea stemei: Semnificațiile elementelor însumate: |
Ioan PAVĂL
PRIMARUL COMUNEI
Date de contact:
Website: comuna-dumbraveni.ro
E-mail: primariadumbravenisv@yahoo.com
Telefon: +40 230 245 048