Comună membră ACoR din 22.03.2004
Prin HCL nr. 13 din 22.03.2004 comuna Boroaia a devenit membru al Asociației Comunelor din România
Descrierea comunei
Satul Boroaia (numit și Doroșcani) se află în sud-estul județului Suceava, la limita cu județul Neamț, într-o zonă de șes de pe valea râului Moldova. Teritoriul actual al localității se afla în stăpânirea mănăstirilor Râșca și Neamț, actualul sat fiind împărțit în două părți: Boroaia Neamțului și Boroaia Râștii.
Deoarece în catastiful sămilor tuturor mănăstirilor din țară din 1742 satul nu apare, el figurând de abia în cartografia rusească din 1774, se poate deduce că satul Boroaia a fost fondat în perioada 1742-1774 de către locuitori refugiați din Transilvania care au lucrat ca panțâri în slujba isprăvniciei. Transilvănenii s-au stabilit pe moșiile mănăstirești de aici cu învoiala stareților, probabil după răscoala grănicerilor din Năsăud din 1762. Ei au avut o căpetenie cu numele de Bour (sau Bora, după alte surse), după moartea căruia a rămas ca birnică soția sa, Bouroaia (femininul lui Bour). De la ea și-a luat numele satul Boroaia. Numărul refugiaților din Transilvania a crescut ca urmare a emigrărilor masive de după Răscoala lui Horia, Cloșca și Crișan (1784).
Situată în N-E României, pe DN15, în sudul județului Suceava la granița acestuia cu județul Neamț, comuna Boroaia face parte din salba de localități situate pe cursul mijlociu al râului Moldova. Este situata la altitudinea de 355 m fata de nivelul marii. Se întinde pe partea dreapta a Moldovei din lunca acesteia si pe terasele din dreapta până sub culmea subcarpatica Pleșu și are o suprafață de 74,13 km pătrați.
Geografic și geomorfologic este situata în culoarul Baia cu repercusiuni însemnate asupra climei, vegetației și activităților umane. Astfel, datorita circulației maselor de aer, temperatura medie anuală se încadrează în valorile 7 -8 grade Celsius. Vântul predominant este crivatul, precipitațiile medii situându-se între valorile de 700-800 l/an.
Rețeaua hidrografica este orientata pe direcția V-E făcând parte din bazinul hidrografic al Moldovei.
Localitatea Boroaia este traversata de drumurile vechi comerciale care legau Polonia, Transilvania si Muntenia si este situata la 18 Km de Cetatea Neamțului, la 5 km peste munte de Mânăstirea Neamțului, la 5 km de Baia, prima capitala a Moldovei si la 5 km de Râșca. Este formată din pădure subcarpatică (fag, brad, carpen, molid), iar ca faună este reprezentată de prezența lupilor, urșilor, vulpilor, cerbilor ș.a.m.d..
DESCRIEREA ŞI SEMNIFICAŢIILE Descrierea stemei: Semnificațiile elementelor însumate: |
Vasile BERARIU
PRIMARUL COMUNEI
Date de contact:
Website: www.comunaboroaia.ro
E-mail: primaria@comunaboroaia.ro
Telefon: +40 230 548 016