FILIALA JUDEȚEANĂ SUCEAVA
A ASOCIAȚIEI COMUNELOR DIN ROMÂNIA

Comuna Bălăceana

Comună membră ACoR din 13.06.2006

Prin HCL nr. 20 din 13.06.2006 comuna Bălăceana a devenit membru al Asociației Comunelor din România

Descrierea comunei

Cum urci de la gara Soloneț (denumită cândva și Miron Costin) și dealul Brădățelului și treci puțin mai la vale de Ciungi , ți se va deschide în față satul Bălăceana , așezat pe Valea Bahrinei.
Satul privit de pe înălțimile Ciungilor, ca într-o prăpastie își deschide un gol imens în toată firea, casele albe pitite după verdeața bogată a pomilor, te momesc pe drumul cel mare ce duce spre Cetatea de Scaun a gloriosului Voievod al Moldovei – Ștefan cel Mare.
Satul Bălăceana este comună nou înființată în anul 2004 prin reorganizare în baza Legii 84/2004 – privind înființarea unor comune, fără alte localități aparținătoare.
În perioada mai 1968- aprilie 2004, comuna Bălăceana a fost localitate aparținătoare fostei comune Ciprian Porumbescu care era formată și din satele Ilișești, Brașca și Stupca.
Satul Bălăceana este un sat foarte vechi, înființat în secolul al IV lea. S- a chemat mai întâi Bălăceani , apoi Bălăceni , iar în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea (1750-1807) a început să i se zică Bălăceana , după numele pârâului care curgea prin sat.
Comuna Bălăceana este situată la o distanță de 5 km de comuna Ilișești , la jumătatea distanței dintre orașul Gura – Humorului și Municipiul Suceava - DE 576 (respectiv 26 km de Municipiul Suceava și 24 km de orașul Gura – Humorului), făcând parte din bazinul hidrografic al râului Siret și a subbazinului râului Suceava. Este străbătută de pâraiele Șilivăț, Bahrina și Bălăceana.
Cea mai apropiată gară este gara Soloneț, la circa 4 km și 8 km până la gara Stroiești.
Relieful comunei este format din dealuri, din care unele străjuite de păduri, altele de culturi bogate și pomi fructiferi.

DESCRIEREA ŞI SEMNIFICAŢIILE
elementelor însumate ale stemei comunei Bălăceana, județul Suceava

Descrierea stemei:
Potrivit anexei nr. 1, stema comunei Bălăceana se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, despicat. În partea stângă, în câmp argintiu, se află o lumânare aprinsă, de culoare roșie, cu nimb în jurul flăcării. În partea dreaptă, în câmp roșu, se află o lumânare aprinsă, de culoare argintie, cu nimb în jurul flăcării. Scutul este trimbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.

Semnificațiile elementelor însumate:
Stema redă întocmai emblema sigilară a localității din anii 1798 și 1877.Argintul provine din cuvântul slav "băl" = "alb strălucitor", care dă denumirea localității. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.

Constantin-Octavian COJOCARU

PRIMARUL COMUNEI

Date de contact:

 Website: www.comunabalaceana.ro
 E-mail: primariabalaceana@yahoo.ro
 Telefon: +40 230 534 860